Ekmek Yapımı: Fırından Çıkan Mis Gibi Kokuların Sırrı

Ev yapımı ekmek bütün evi saran muhteşem kokusu ile aile bireylerinizi memnun etmeyi başaracak bir lezzettir. Eğer siz de ekmeğinizi evde yapmak ve farklı tarifler deneyerek kendinizi geliştirmek istiyorsanız yalnızca birkaç tüyoya dikkat ederek, muhteşem ekmekler hazırlayabilirsiniz.

Ekmek yaparken dikkat etmeniz gereken etkenlerin en önemlisi mayaları tanımaktır. Ekmek mayalı bir hamurdur. Bu sayede dışı çıtır, içi ise yumuşacıktır. Bununla birlikte mayanın farklı çeşitleri olduğu için ekmek hazırlarken tercih edebileceğiniz alternatifler bulunur. Yaş maya, ekşi maya, instant maya veya kuru maya gibi seçenekleri olan mayaların her biri farklı bir lezzet yaratmanızı sağlar. Özellikle ilk defa ekmek yapıyorsanız tercihinizi ekşi maya ile değil, kuru, yaş ya da instant maya ile yapmanız önerilir.

1. Adım: Malzemeleri Hazırlayın

Ekmek yapım aşamalarının ilki malzemeleri hazırlamaktır. Özellikle yapım aşamasında endişe duyuyor ve mutfağın kaotik bir hal alacağından korkuyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli etken hazırlık aşamasına geçmeden bütün malzemeleri elinizin altına yerleştirmektir.

Klasik bir ekmek için gerekli malzemeler şu şekilde:

  • 500 gr tercihen ekmeklik un,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 7 gram yaklaşık bir paket kuru maya,
  • 300 ml ılık su.

Bununla birlikte ekmek tarifleri hazırlarken kullanmanız gereken bazı mutfak aletleri de bulunur. Bu aletleri de kolayca erişebileceğiniz bir yerde, bir arada tutmak hazırlık aşamasında kafa karışıklığı yaşamayı engeller. Bu aletler şu şekildedir:

Karıştırma kabı,

Hamuru mayalandırmak için örtülecek temiz bir mutfak havlusu ya da havlu peçete,
Fırın tepsisi ya da ekmek kalıbı,
Fırın.

Ekmek hamurunu yoğururken ellerinizi kullanabilir ya da hamur yoğurma makinelerini tercih edebilirsiniz. Geçmiş yıllarda yalnızca profesyonel mutfaklarda bulunan yoğurma makineleri, günümüzde birçok marka tarafından daha küçük boyutlarda da üretildikleri için her mutfakta bulunabilirler. Yoğurma ekmek yapma sürecini çok daha pratik hale getirir.

2. Adım: Mayayı Aktifleştirin

Ekmek yapımı için bütün malzemeleri hazırladıktan sonra ilk aşamayı gerçekleştirebilirsiniz. Mayayı aktifleştirmek için karıştırma kabına belirli miktarda ılık suyu ilave etmeli ve ardından maya ile şeker eklemelisiniz. Birkaç dakika beklettikten sonra su içerisinde maya aktifleşir. Mayanın aktifleştiğini su yüzeyinde oluşan köpük ve kabarcıklardan anlayabilirsiniz.

3. Adım: Kuru Malzemeleri Karıştırarak Hamur Elde Edin ve Yoğurun

Mayayı aktif ettikten sonra daha büyük de karıştırma kabında un ve tuzu bir araya getirmelisiniz. Daha sonra mayalı su karışımını büyük kapta karıştırdığınız un ve tuz karışıma eklemelisiniz. Zeytinyağını da ekledikten sonra hamur yoğurmaya başlamalısınız.

Ekmek pişirme ipuçları arasında hamur yoğurmak için izleyebileceğiniz farklı yöntemler bulunur. Eğer lezzetli ve yumuşak bir ekmek elde etmek istiyorsanız hamuru ortalama 15 dakika, pes etmeden yoğurmalısınız. Hamurun hazır olduğunu anlamak için parmağınıza bastırmalısınız. Eğer hemen eski haline dönüyorsa yoğurma işlemi tamamlanmış demektir.

4. Adım: Yeniden Mayalandırın, Şekillendirin ve Fırınlayın

Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra son adıma geçebilirsiniz. Bunun için yoğurduğunuz hamuru yağladığınız bir karıştırma kabına alarak, üzerini kapatmalısınız. Ilık bir ortamda ortalama 1.5 saat kadar bu şekilde dinlendirmeli, böylelikle mayalanarak hacminin iki katına çıkmasını sağlamalısınız.

Daha sonra fırından ekmek kokusuiçin şekillendirmeyi yapmalı ve fırına göndermelisiniz. Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeyde şekil verilecek kadar yoğurmalı, bu sayede içerisinde hiçbir hava kabarcığı kalmamasını sağlamalısınız. Şekil verdiğiniz hamuru fırın tepsisine yerleştirdikten sonra ortalama 30 dakika da bu şekilde bekletmeli, daha sonra 200 ile 220 derece arasında değişen ısıdaki bir fırında, kontrollü şekilde pişirmelisiniz.

Diğer İçerikler

1 Yorum

  1. Kendi fırınınızda mis gibi kokular yaymak isteyenler için rehber niteliğinde.