Balık pişirme farklı yöntemleri ile her damak tadına hitap ediyor. Haftanın en az iki günü tüketilmesi tavsiye edilen balık, farklı çeşitleri ve farklı pişirme yöntemleri sayesinde lezzetli bir öğün haline geliyor. Her yaş grubundan insanın mutlaka tüketmesi gereken balık, vitamin ve mineral bakımından sunduğu zenginlik sebebiyle sofraları süslüyor.
Balık Pişirirken Dikkat Edilecekler
Evinizin mutfağında lezzetli balıkları pişirmek istiyorsanız balık pişirme incelikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Balık pişirme aşamasında dikkat edeceğiniz birkaç küçük etken, balıkların lezzetini tamamen etkileyecektir. Bunların arasında;
- Balıkları pişirmeden önce mutlaka soğuk suda yıkamalısınız.
- Balıkların derileri çok narindir. Dolayısıyla denizden çıkar çıkmaz pişirmeleri önerilmez. Aksi taktirde kolaylıkla dağılabilirler. Taze balıkları buzdolabında 4-5 saat dinlendirdikten sonra pişirilmelidir.
- Balığı pişirirken kılçıkları ayıklamamalısınız. Kılçıklar balığa lezzet katan faktörlerden biridir.
- Balığı elde etmek istediğiniz lezzete bağlı olarak farklı yöntemlerle pişirebilirsiniz. Fırınlama, kızartma, buğulama veya tütsüleme gibi farklıbalık pişirme teknikleri arasından damak tadınıza en uygun olanı seçmelisiniz.
- Balık eti narin olduğu için uzun süre pişirilmesi önerilmez. Aksi taktirde balık içerisinde bulunan ve son derece yararlı olan Omega-3 yağı uçabilir ya da balık yanabilir.
- Eğer balığınızı ızgarada pişiriyorsanız çatlamasını engellemek için iki yanına da bıçak ile çizikler atmalısınız. Fakat bu durum pişme süresinin uzamasına yol açabilir.
- Izgarada balık yapmadan önce balığı soğan suyu ve zeytinyağı ile marine etmeli ve en az 3 saat dinlendirmelisiniz. Bu durum hem balığın lezzetini etkiler hem de ızgaraya yapışmasını engeller.
Fırınlama Yöntemi ile Balık Pişirmek
Lezzetli balıklar pişirmek istiyor ancak evde meydana gelen koku sebebiyle rahatsızlık duyuyorsanız fırınlama yöntemi sizin için en ideal seçeneklerden biridir. Yağsız balık pişirme için de tercih edilebilecek bu yöntem, balıkların fırında 160 ile 250 derece arasında pişmesini sağlar.
Fileto ve bütün balıkların tamamını fırınlama yöntemi ile pişirebilirsiniz. Balığın türüne göre güveçte, kağıtta veya derin bir fırın kabında pişirme yapabilirsiniz. Eğer fırın kabında pişirmeyi düşünüyorsanız çok az sıvı yağ ilave etmelisiniz. Güveçte pişirirken eklediğiniz balık dışındaki malzemeleri balığın altına ve üzerine yerleştirebilirsiniz. Kağıtta pişirdiğinizde ise hiç yağ kullanmanız gerekmez. Bu sayede balık kendi buharıyla pişer.
Kızartma Yöntemi ile Balık Pişirmek
Lezzetli balık pişirme için tercih edilebilecek bir diğer yöntem ise kızartmaktır. Diğer yöntemlere oranla evin balık kokmasına yol açsa da, balığın en lezzetli versiyonu kızartıldığında ortaya çıkar. Balık kızartmak için sıvı yağ veya tereyağı kullanabilirsiniz. Eğer sıvı yağ kullanıyorsanız balığın 2/3’ünü kaplayacak kadar yağ kullanmalısınız. Tereyağında kızartacağınızda ise derin bir tavada, yüksek ısıda kızartma yapmalısınız.
Etli ve yağsız balıklar kızartma yöntemiyle pişmek için idealdir. Balık kızartırken yağı yağ ısısının 165 derecenin üstüne çıkmamasına dikkat etmelisiniz. Balıkların lezzetini maksimize etmek için kızartma yağının altın sarısı renkte olduğundan emin olmalısınız. Kızarttığınız balığın daha lezzetli olması için balıkları un, kızartma bulamacı veya tempura gibi karışımlara bulayarak kızartmanız tavsiye edilir.
Buharda Balık Pişirmek
Farklı damak tatlarına hitap edebilen, çeşitli versiyonlarda hazırlanan balık, en sağlıklı yemek seçeneklerinden biridir. Bu lezzeti daha da sağlıklı hale getirmek için buharda pişirebilirsiniz. Dünya mutfaklarında en sağlıklı pişirme yöntemi olarak değerlendirilen buharda pişirme sayesinde balıklar renk ve şekil kaybı yaşamadan hazırlanırlar. Buharda pişirmek için geniş bir kaba su koyup kaynatmalı ardından üzerine yerleştirdiğiniz delikli bir kap veya özel buhar kabında balıkları pişirmelisiniz.
Farklı balık pişirme tarifleri arasından seçim yaparak damak tadınıza en uygun balığı hazırlayabilirsiniz. Hem lezzetli hem de faydalı olan balık özellikle akşam yemekleri için en iyi seçenektir.