Geleneksel hamur işleri mutfaklarınızda modern tariflerle en lezzetli haliyle ortaya çıkabilir. Eğer hamur işi yapmayı ve tüketmeyi seviyorsanız bu tarifleri mutfağınızda deneyerek sofralarınızı zengin bir hale getirebilirsiniz.
Katmer
Hamur işi tarifleri arasında popüler bir konumda olan katmer tarifi için öncelikle bir kap içinde un, su ve tuzu birleştirerek hamurunuzu oluşturmanız gerekir. Hamurunuzu yeterince dinlendirdikten sonra bezelere ayırabilirsiniz. Bezeleri sırasıyla açabilir ve üzerine yağ sürmeye başlayabilirsiniz. Yağladıktan sonra üzerine bir miktar da un serpiştirdiğiniz hamurunu tıpkı gül böreği yapıyor gibi döndürebilirsiniz. Tüm bezeleri bu şekilde hazır hale getirdikten sonra tavada yağ ile birlikte pişirmeye başlayabilirsiniz. Katmerlerinizi dilediğiniz aperatiflerle birlikte tüketerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Kıymalı Pide
Kıymalı pide tarifi için öncelikle hamuru yapmakla başlamanız gerekir. Hamur içinse önce bir kaba kuru maya ve toz şeker ekleyerek sonrasında da ılık su dökebilirsiniz. Bu karışımın kabarması için bir süre bekletmek gerekir. Karışımınız kabardıktan sonra üzerine sıvı yağ ekleyerek karıştırmaya başlayabilirsiniz. Son aşamada un ve tuz eklemesi yaparak pide hamurunuzu yoğurabilirsiniz.
Hamurunuz mayalanırken siz pidenizin iç harcını hazırlamaya geçebilirsiniz. Bunun içinse bir kap içinde ince olacak şekilde doğradığınız soğan, domates ve biberleri birleştirebilirsiniz. Ardından kıymanızı da ilave ederek harcı hazır hale getirebilirsiniz. Hamurunuza pide görünümü olacak şekilde biçim vererek ortasını harç ile doldurabilirsiniz. Fırından çıkan pidelerinizi dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Sosyete Mantısı
Modern hamur tarifleri arasında yer alan sosyete mantısı da menülerinizi zenginleştirecek bir tariftir. Bu tarifin iç harcı için bir kapta soğan, kıyma ve baharatlarınızı harmanlamaya başlayabilirsiniz. Ardından bir tavada yumurta ve tereyağını birleştirdikten sonra bu karışımı yufkanıza sürmek için kenarda tutabilirsiniz. Yufkalarınızı üçgen bir şekilde kestikten sonra üzerine yumurta ve yağ sürebilir, rulo olacak şekilde sarmaya başlayabilirsiniz. Rulo yaptığınız yufkaları sonrasında kendi etrafında da döndürerek gül görünümü verebilirsiniz.
Tüm hamurlarınızı tepsiye dizdikten sonra fırına gönderebilirsiniz. Fırından çıkan sosyete mantılarınızın üzerine yoğurt ve salça ekleyerek servis edebilirsiniz. Böylece çıtır çıtır sosyete mantınız tüketime hazır hale gelecektir.
Kayseri Yağlaması
Farklı hamur tarifleri denemek istiyorsanız mutlaka Kayseri yağlamasına da bir şans vermelisiniz. Tarifin hamuru için bir kapta un, ılık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri karıştırmaya başlayabilirsiniz. Hamurunuz istediğiniz kıvamı aldıktan sonra dinlenmesi için kenarda tutabilirsiniz. Tarifin iç harcı için başka bir kapta soğan, biber ve kıymanızı kavurmaya başlayabilirsiniz. Rendelediğiniz sulu domatesleri de ekledikten sonra harcınıza dilediğiniz baharatları koyabilirsiniz.
Harcınızı yaklaşık olarak beş dakika pişirdiğinizde hazır hale gelecektir. Hamurunuzu bezelere ayırıp açtıktan sonra tava içerisinde pişirmeye başlayabilirsiniz. Pişen her hamurun üzerine kıymalı harçtan ilave ettikten sonra bu işlemi katman katman olacak şekilde tekrarlamanız gerekir. Tüm katmanları tamamladıktan sonra tarifinizin üzerine maydanoz ekleyerek sonlandırabilirsiniz.
Sigara Böreği
Hamur işi lezzetleri arasında yer alan sigara böreğini de en modern haliyle mutfağınızda yapmanız mümkündür. Bu tarifin iç harcı için bir kapta maydanoz, lor peyniri ve tuzu birleştirebilirsiniz. Damak tadınıza bağlı olarak su böreğini patatesli de yapabilirsiniz. Ardından tezgah üzerinde açtığınız yufkaları üçgen şeklinde kesmeye başlayabilirsiniz. Yufkaların geniş bölümüne iç harcınızı yerleştirdikten sonra rulo yaparak sarmaya başlayabilirsiniz. Tavaya az miktarda koyduğunuz kızgın yağın içerisine böreklerinizi göndererek pişmesini sağlayabilirsiniz. Eğer yufkanızın uç kısımları yapışmazsa bu uç kısımları suya batırmayı da deneyebilirsiniz. Aynı zamanda böreklerinizin fazla yağlı olduğunu fark ederseniz bir kağıt havluyla fazla yağı alabilirsiniz.